BERLINERARENA
Minden 2012

Refurbisment and modernization of an old building for the new hearquarters of the marketing agency Mios-Werbung. The reorginization of the space on all floors is based on a central axis of communication and access including common areas and a canteen, a tea room, a copy and print room and toilets. The offices are conceived as common open spaces and are placed in the perimeter of the building, in order to take advantage of the natural sunlight and ventilation. An important aspect of the project consists in the technical solution for acoustics and telecommunications. A system of acoustic insulation panels, attached only a few centimetres below the ceiling as well as a second system of industrial trays for cables and lightning were used. This way, the archetypical false ceilings could be avoided and height, space quality and flexibility were gained. The use of colours – cheery red and aubergine – is designated according to utilisation.

Client: EDEKA MIHA Immobilienservice GmbH G
Occupant: EDEKA MIOS Werbung GmbH
Architects: Wilk-Salinas Architekten
Assistants: Vero Zadworna
Construction management: Stefan Kluth
Structural Engineer: IB Andreas Leipold
Hazardous substance study in the existing building: IB Detlef Blöbaum (IBN)